REHBERLİK SERVİSİNİN AMACI VE İLKELER

13.10.2022 173

1. REHBERLİK SERVİSİNİN AMACI:

Türk Eğitim Sisteminin genel amaçlan çerçevesinde eğitimde rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri temelde; öğrencilerin kendilerini gerçekleştirmelerine, eğitim sürecinden yetenek ve özelliklerine göre en üst düzeyde yararlanmalarına ve gizilgüçlerini en uygun şekilde kullanmalarına ve geliştirmelerine yöneliktir.

Öğrencilere yönelik olarak düzenlenen her türlü rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri bu amaçlar doğrultusunda bütünleştirilerek verilir.

Rehberlik servisi; bireysel veya grupla psikolojik danışma, veli görüşmesi, rehberlik çalışmalarının dokümanlarının oluşturulması, kayıtların tutulması, dosyalanması ve Okul Rehber Öğretmeni' nin bireysel veya grup çalışması amacı ile kullanılmaktadır.

Rehberliğin amacı, bireyin kendini gerçekleştirmesine yardım etmektir. Bireyin hayatında başarılı ve mutlu olabilmesi için bazı niteliklere sahip olması gerekir. Bu nitelikler;

• Verimli çalışma,
  • Sınava hazırlanma,
  • Zamanı iyi kullanabilme,
  • Etkili karar verme,
  • Problem çözme,
  • Plan yapma, planlı çalışma becerileri,
  • Kendini tanıma ve kabul,
  •  Etkili iletişim.

2. REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA İLKELERİ:

Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin yürütülmesinde aşağıdaki ilkeler esas alınır:

a) Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri, eğitim kurumlarının eğitim-öğretim etkinlikleri bütünlüğü içinde yer alır.

b) Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri tüm öğrencilere açık bir hizmettir.

c) Her öğrenci eğitim sürecinde kendisine sunulan seçenekler arasında seçme özgürlüğüne sahiptir.

d) Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinde insana saygı esastır.

e) Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin bireysel boyutunda gizlilik esastır.

f) Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri öğrenci, veli, uzman, öğretmen ve yönetici gibi ilgililerin iş birliği ile yürütülür.

g) Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinde bireysel farklılıklara saygı esastır.

h) Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin yürütülmesinde hem bireye hem de topluma karşı sorumluluk söz konusudur.

ı) Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin yürütülmesinde bilimsellik esastır.

REHBERLİK SERVİSİNE NASIL ULAŞIRIM?

ž Okul saatleri içerisinde rehberlik servisimize gelerek,

ž Acil durumlarda telefon ile görüşme yaparak.

Kaynak: MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ